Italiaanse rode wijn
Italiaanse rode wijnen
Wie aan Italië denkt, denkt automatisch aan 'la dolce vita', het zoete leven. Eigenlijk zou dit 'la vita ricca' moeten zijn; het rijke leven. Want dat is wat wij leven!
In Italië gaan lekker eten hand in hand met een goed glas wijn. En waar de traditionele Italiaanse keuken vooral de eenvoud nastreeft, wordt het glas Italiaanse rode wijn steeds meer gewaardeerd.
Van noord tot zuid
In heel Italië worden druiven verbouwd. Een rode wijn uit Italië, wordt verbouwd van het noordelijke Piemonte en Friuli in het noordoosten, afzakkend richting de bewonderde wijnen uit Veneto, de wijnen uit de Marken, Abruzzo tot in de zuidelijk gelegen regio's Puglia en Sicilië. De wijnen hebben alle kenmerken van de regio mee. Van de vochtigheid in het noorden tot de vele zonuren in het zuiden.
Druivensoorten
De traditionele druivensoorten worden ook in Italië verbouwd. Denk hierbij aan de Chardonnay, Sauvignon Blanc en Pinot Grigio om een paar voorbeelden aan te halen.
De Italiaanse rode wijn wordt interessant, op het moment dat we de misschien minder bekende druivensoorten benoemen, maar de wijnen die hier mee geproduceerd worden, kennen wij allemaal! Druivensoorten als Refosco, Nebbiolo, Barbera, Corvina, Rondinella, Molinara, Sangiovese, Negroamaro, Montepulciano, Primitivo, Nero di Troia, Nero d'Avola, en nog vele andere
Maar de wijnen die geproduceerd worden, kent u zeker. Misschien nog niet van smaak, maar zeker van naam; wat denkt u van: Barolo, Valpolicella, Amarone, Rosso Piceno, Chianti Classico, Montepulciano d'Abruzzo (verward u deze alleen niet met de Vino Nobile de Montepulciano!).
U ziet, van noord tot zuid wordt in Italië wijn geproduceerd. En niet geheel onverdienstelijk, Italië heeft als wijnland de top-positie van Frankrijk al jaren geleden overgenomen.
Paolo Leo Fiore di Vigna Primitivo IGT Salento
Fiore di Vigna Primitivo Salento IGT van Cantine Paolo Leo is een 100% Primitivo uit Salento met diepe robijnkleur en aroma’s van rijp donker fruit, kruiden en vanille. De wijn rijpt circa 12 maanden op Franse en Amerikaanse eik, heeft een rijke, soepele smaak met ronde tannines en een lange afdronk. Serveer op 16–18°C bij gegrild vlees, stoofschotels en gerijpte kazen voor een volle zuidelijke ervaring.
€15,95
Paolo Leo Passo del Cardinale Primitivo di Manduria
Passo del Cardinale Primitivo van Cantine Paolo Leo is een 100% Primitivo uit Manduria met diepe robijnkleur en aroma’s van rijp donker fruit, cacao en zuidelijke kruiden. De wijn is vol en soepel, met ronde tannines en een warme, aanhoudende afdronk. Perfect bij gegrild rood vlees, stoofschotels en gerijpte kazen; een karaktervolle en toegankelijke Zuid-Italiaanse keuze voor dagelijks genieten en speciale diners.
€12,25
Paolo Leo Primitivo IGT Salento
Primitivo IGT Salento van Cantine Paolo Leo is een 100% Primitivo uit Salento met diepe robijnkleur en aroma’s van rijp donker fruit, bramen en specerijen. De wijn is vol en soepel met ronde tannines en een warme, aanhoudende afdronk. Met ongeveer 13,5% alcohol en serveren op 17–18°C is hij ideaal bij gegrild rood vlees, stoofschotels en gerijpte kazen.
€8,65