Nebbiolo zoals we die graag zien. Robijnrood met een roestig randje, licht van kleur, maar rijk aan aroma’s. De wijn komt van een enkele wijngaard binnen Terre Alfieri, namelijk Mompillone, die ook wel ‘de oude heuvel’ wordt genoemd. De wijn vergist op RVS, maar rijpt vervolgens verder in Franse barriques.
Nebbiolo is geen makkelijke druif om te verbouwen, maar kan zeer verdienstelijk zijn in de juiste handen. Vaak wordt deze druif naast Pinot Noir gezet als typische terroir-druif. Ze reflecteert namelijk perfect de omgeving terug in de smaak.
In de geur komen we klein rood bosfruit tegen, iets 'aards', hinten van truffel, viooltjes, cacao en specerijen. In de smaak komen al deze kenmerken wederom samen in een haast vluchtige elegantie. Krachtig, rijpe tannines, verfijnde zuren en een goede gastronomische inzetbaarheid. Koel deze wijn licht en schenk bij voorkeur in uit een karaf in grote glazen.
Wijnhuis Bossotti
Het wijnhuis is gelegen in Cisterna d’Asti, Piemonte, in het noorden van Italie. Vincenzo Bossotti, opgeleid als fotograaf en grafisch vormgever, is een wijnmaker die zijn artistieke talenten volledig in dienst heeft gesteld van zijn wijnen. Aan de hand van zijn vader heeft hij de basis van het vak geleerd om vervolgens bij de universiteit van Alba contact te zoeken met Nicola Argamente, de vooraanstaande wijnbouwkundig ingeneur. Deze samenwerking heeft geresulteerd in unieke wijnen met een geheel eigen karakter. Net als de etiketten trouwens, om nog maar te zwijgen over de inrichting van zijn fantastische proeflokaal…