Tempranillo

Filter op wijnkenmerken

Waarschuwing

Niet gevonden. Je zoekopdracht levert geen resultaat op.

Alceo Tempranillo | Spaanse rode wijn

De Alceo Tempranillo openbaart direct een fraaie kleur met een zweempje oranje aan de rand. De geur is zeer aangenaam; warm met een toontje vanille en heerlijke, zacht rood fruit aroma's zoals in bosbes en zwarte pruimen. De smaak is ontzettend gul, met veel smaak en een mondvullend karakter. De afdronk is imponerend. Een prachtige balans tussen aroma's, de kracht en sappigheid en de prettige tannine structuur, maken deze wijn tot een prachtige maaltijdbegeleider. Een goede pairing met rood vlees, BBQ, maar ook harde kazen.
€8,95

Tempranillo

Tempranillo-druif

Tempranillo is dé blauwe druif van Spanje. Het wijngebied Rioja heeft de druif op de wereldkaart gezet. De reputatie van de Tempranillo is hoog. Voor de Tempranillo geldt dat we wijnen vinden van magere, dunne slobberwijnen tot de allerbeste kwaliteit. In Spanje drinkt men de eenvoudige wijn dagelijks bij de maaltijd, waarbij de wijn dan meestal gekoeld wordt geschonken. De Tempranillo heeft een dikke, stugge schil die de uiteindelijke wijn veel kleur meegeeft. De druif kan hoge temperaturen goed verdragen, maar heeft ook koelte nodig om voldoende zuren te vormen. De beste resultaten worden geboekt in de wijngaarden op behoorlijke hoogte, waar de nachten koel zijn en op de hellingen van de gebergtes, waar de koele winden door de wijngaarden waaien.

Tempranillo geografisch

In Spanje is de Tempranillo met groot succes aangeplant in Navarra, Ribera del Duero, Toro, Valdepeñas, Pénedes en La Mancha. Buiten Spanje zien we de druif op kleine schaal terug in Portugal en de Franse Languedoc. Buiten Europa is er een behoorlijke aanplant in Argentinië te vinden.

Tempranillo en klimaat

Zoals eerder beschreven, de Tempranillo-druif kan hoge temeraturen goed verdragen, maar gedijd zeer goed op hoger gelegen wijngaarden, waar koele winden door de wijngaarden waaien. Deze afkoeling helpt de druif in het vormen van voldoende zuren.

Karakter

Het karakter van de druif laat zich niet makkelijk omschrijven. We kennen de druif als leverancier van eenvoudige, alledaagse wijn. Zacht, soepel en makkelijk drinkbaar tot zeer krachtige, volle en tannine-rijke bewaar wijnen. Bij de productie van Tempranillo-wijnen zien we vaak het gebruik van andere druiven soorten om de wijn zijn karakter te geven, zoals bijvoorbeeld Garnacha, Mazuelo, Graciano, Maturana, Cabernet Sauvignon, Monastrell, Bobal en soms ook de witte Viura. We zien in de verschillende gebieden de enorme tegenstellingen in de vorm van enorme grote druiventrossen met grote druiven tot hele kleine trossen met kleine druifjes, die veel meer geconcerteerd zijn. Met name in Ribera del Duero worden hoogwaardige wijnen gemaakt, die de Rioja wijnen naar de troon steken. In het midden van Spanje zien we grote wijngaarden met Tempranillo staan, die weinig koelte krijgen en daarom een gebrek aan zuren hebben met gevolg dat de wijnen weinig spanning vertonen.

Rijping

De Tempranillo kan zeer goed rijpen op eikenhouten vaten. Traditiegetrouw gebruikt men vaten, gemaakt van Amerikaans eiken. Deze vaten geven meer vanille-achtige geur en smaak aan de wijn. Houtrijping van vele maanden tot enkele jaren is de Tempranillo wijn niet vreemd. In het Rioja gebied zijn de kwaliteit aanduidingen gebaseerd op de duur van de houtrijping, ‘Joven’ zonder houtrijping en ‘Grand Reserva’ met minimaal 24 maanden houtrijping.

Alcohol

Het alcohol percentage ligt veelal tussen 13% en 14,5%, enkele uitschieters natuurlijk daargelaten.

De gezichten van Tempranillo

De Tempranillo word hoofdzakelijk gebruikt voor rode wijnen en op kleinere schaal voor Rosado, de Spaanse rosé wijn.

Streekbenamingen voor Tempranillo

De Tempranillo heeft in bepaalde regio's haar eigen naam zoals Tinta de Toro, Cencibel, Ull de Liebre. Andere namen die de Tempranillo meekrijgt zijn onder andere Tinto Madrid, Grenache de Logrono, Aragonez Tinta Roriz(Port), Tempranilla en Tino Fino.