Chardonnay
Chardonnay
Chardonnay-druif
De Chardonnay druif is een witte druif. Deze druif staat aan de basis van vele wijnen. Het is een druif die bijna in alle wijnbouwlanden is aangeplant. De oorsprong van de druif ligt in het kleine dorpje Chardonnay in de Macôn-regio. Vanuit dit dorpje heeft de Chardonnay-druif de wereld veroverd. Alle grote witte wijnen uit het Bourgogne gebied worden gemaakt van de Chardonnay, met als voorbeelden Chablis, Meursault, Pulligny Montrachet, Le Montrachet, Pouilly Fuissee en ga zo maar door.
Chardonnay geografisch
Van noord naar zuid, van oost naar west komen we de Chardonnay overal tegen. In Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland, Oostenrijk, België, Luxemburg, Roemenië, Israël, Libanon, Zuid Afrika, Australië, Nieuw Zeeland, Chili, Mexico, Argentinië, Brazilië, Verenigde Staten en zelfs Groot Brittannië.
Chardonnay en klimaat
De Chardonnay-druif voelt zich thuis in bijna alle wijngebieden, denk aan de noordelijke wijngaarden van de Champagne waar de druif een dominante rol heeft, maar ook in de warme gebieden zoals Californië en Australië. Omdat de druif overal goed inzetbaar is zien we een enorm gamma aan smaken. De wijnen die de Chardonnay-druif voortbrengt kunnen op allerlei manieren gevinifieerd worden. Na de vergisting kunnen ze na een korte rijping al vroeg gedronken worden, daarnaast leent de druif zich goed om op hout opgevoed te worden, de wijn krijgt dan extra smaakelementen. Een andere manier is om de wijn een 2e vergisting te laten ondergaan zoals men in de Champagne doet.
Karakter
De wijn ondergaat ook vaak een omzetting van appelzuur in melkzuur de ‘malolactische’ gisting waardoor het karakter van de wijn volledig veranderd en een romige, boterachtige toon krijgt. De wijnen gemaakt van de Chardonnay-druif kunnen licht en slank zijn, maar ook zwaar vettig en enorm houterig.
Rijping
Omdat de druif vroeg rijp is, kan de wijnboer vroeg in de tijd zijn oogst binnenhalen, daarmee is het gevaar van ziektes en schimmels iets beperkter. Maar … juist bij de Chardonnay geldt dat een langere rijping bijdraagt aan de kwaliteit van het sap en mooiere smaken. Dit kan men dan alleen bewerkstelligen in de koelere gebieden zoals de Bourgogne.
Alcohol
Ook voor de Chardonnay-druif geldt, hoe warmer het gebied, hoe meer suiker in de druif en na de vergisting een hoger alcohol gehalte. We kennen Chardonnay-wijnen van 12% maar ook van 14.5%.
De vele gezichten van Chardonnay
Kortom, de Chardonnay-druif heeft vele gezichten, vele toepassingen, vele smaken en vele kwaliteiten. De wijnen kunnen heel simpel zijn, maar ook enorm complex, goedkoop en uiterst kostbaar. Smaken zoals Groene appels, tropisch fruit, mango ananas, vanille, getoast hout rijpe banaan kan je allemaal tegenkomen.
Streekbenamingen voor Chardonnay
De Chardonnay kan je ook tegen komen met streekgebonden namen zoals: Clevener Weis, Pinot de Bourgogne, Chardenet, Pinot Chardonnay, Weisser Elder, Feinburgunder, Breisgauer Susseling, Ericey Blanc en Beaunois en dit is nog maar een greep uit een lange opsomming.
Paolo Leo 'Battigia' Chardonnay IGT Salento
Paolo Leo Battigia Chardonnay IGT uit Puglia is een 100% Chardonnay met een strogele kleur en aroma’s van mango, ananas en citrus. De wijn is vol en fris met een zachte, fruitige afdronk. Met ongeveer 13% alcohol is hij goed in balans en veelzijdig inzetbaar als aperitief of bij lichte gerechten zoals salades, gegrilde vis en sushi. Een toegankelijke mediterrane keuze voor dagelijks genieten.
€10,25
Paolo Leo 'Numen' Chardonnay IGT Salento
'Numen' Chardonnay IGT Salento van Cantine Paolo Leo is een 100% Chardonnay met volle, ronde body en aroma’s van gele appel, perzik, honing en citrus, verrijkt door subtiele vanille door houtopvoeding. De wijn is krachtig en elegant met een lange afdronk. Serveertip 10–12°C; uitstekend bij stevige vis, gerookte vis, gevogelte en gerijpte zachte kazen. Een mediterrane Chardonnay met karakter en bewaarpotentie.
€13,95