Chardonnay

Filter op wijnkenmerken

Min: EUR11
Max: EUR80

Waarschuwing

Niet gevonden. Je zoekopdracht levert geen resultaat op.

10 % Korting
Proefpakket Chardonnay, 6 flessen

Chardonnay, proefdoos

VINOlogico heeft een zeer aantrekkelijke proefdoos samengesteld, waarbij de Chardonnay-druif als basis wordt gebruikt. Zes verschillende wijnen uit zes verschillende gebieden met evenzoveel verschillende smaken. Cent pour Cent (Languedoc, Frankrijk), Zolo (Mendoza, Argentinië), Elephant in the Room (Limestone Coast, Australië), Apollonio Laicale (Puglia, Italië), Kendall-Jackson (Californië, Verenigde Staten) en Boudon Pouilly-Fuissé (Maconais Bourgogne, Frankrijk)
€88,45 €80,00
10 % Korting
Proefpakket Chardonnay twee, 6 flessen

Chardonnay, proefdoos twee

VINOlogico heeft een tweede proefdoos met zes verschillende Chardonnay-wijnen samengesteld, waarbij de Chardonnay-druif als basis geldt. Zes verschillende wijnen, met evenzoveel verschillende smaken. Cent pour Cent (Languedoc, Frankrijk), Côtes de Prouilhe (Languedoc, Frankrijk), Sol de Andes (Casablanca Valley, Chili), Apollonio Laicale (Puglia, Italië), Kendall-Jackson (Californië, VS) en Domaine Bourdon (Maconais Bourgogne, Frankrijk)
€86,00 €77,50

Elephant in the Room Chardonnay | Australische witte wijn

Houtgerijpte chardonnay afkomstig van de Limestone Coast in Australië. Vol van smaak, met hinten van tropisch fruit en honing.
€11,50

Chardonnay

Chardonnay-druif

De Chardonnay druif is een witte druif. Deze druif staat aan de basis van vele wijnen. Het is een druif die bijna in alle wijnbouwlanden is aangeplant. De oorsprong van de druif ligt in het kleine dorpje Chardonnay in de Macôn-regio. Vanuit dit dorpje heeft de Chardonnay-druif de wereld veroverd. Alle grote witte wijnen uit het Bourgogne gebied worden gemaakt van de Chardonnay, met als voorbeelden Chablis, Meursault, Pulligny Montrachet, Le Montrachet, Pouilly Fuissee en ga zo maar door.

Chardonnay geografisch

Van noord naar zuid, van oost naar west komen we de Chardonnay overal tegen. In Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland, Oostenrijk, België, Luxemburg, Roemenië, Israël, Libanon, Zuid Afrika, Australië, Nieuw Zeeland, Chili, Mexico, Argentinië, Brazilië, Verenigde Staten en zelfs Groot Brittannië.

Chardonnay en klimaat

De Chardonnay-druif voelt zich thuis in bijna alle wijngebieden, denk aan de noordelijke wijngaarden van de Champagne waar de druif een dominante rol heeft, maar ook in de warme gebieden zoals Californië en Australië. Omdat de druif overal goed inzetbaar is zien we een enorm gamma aan smaken. De wijnen die de Chardonnay-druif voortbrengt kunnen op allerlei manieren gevinifieerd worden. Na de vergisting kunnen ze na een korte rijping al vroeg gedronken worden, daarnaast leent de druif zich goed om op hout opgevoed te worden, de wijn krijgt dan extra smaakelementen. Een andere manier is om de wijn een 2e vergisting te laten ondergaan zoals men in de Champagne doet.

Karakter

De wijn ondergaat ook vaak een omzetting van appelzuur in melkzuur de ‘malolactische’ gisting waardoor het karakter van de wijn volledig veranderd en een romige, boterachtige toon krijgt. De wijnen gemaakt van de Chardonnay-druif kunnen licht en slank zijn, maar ook zwaar vettig en enorm houterig.

Rijping

Omdat de druif vroeg rijp is, kan de wijnboer vroeg in de tijd zijn oogst binnenhalen, daarmee is het gevaar van ziektes en schimmels iets beperkter. Maar … juist bij de Chardonnay geldt dat een langere rijping bijdraagt aan de kwaliteit van het sap en mooiere smaken. Dit kan men dan alleen bewerkstelligen in de koelere gebieden zoals de Bourgogne.

Alcohol

Ook voor de Chardonnay-druif geldt, hoe warmer het gebied, hoe meer suiker in de druif en na de vergisting een hoger alcohol gehalte. We kennen Chardonnay-wijnen van 12% maar ook van 14.5%.

De vele gezichten van Chardonnay

Kortom, de Chardonnay-druif heeft vele gezichten, vele toepassingen, vele smaken en vele kwaliteiten. De wijnen kunnen heel simpel zijn, maar ook enorm complex, goedkoop en uiterst kostbaar. Smaken zoals Groene appels, tropisch fruit, mango ananas, vanille, getoast hout rijpe banaan kan je allemaal tegenkomen.

Streekbenamingen voor Chardonnay

De Chardonnay kan je ook tegen komen met streekgebonden namen zoals: Clevener Weis, Pinot de Bourgogne, Chardenet, Pinot Chardonnay, Weisser Elder, Feinburgunder, Breisgauer Susseling, Ericey Blanc en Beaunois en dit is nog maar een greep uit een lange opsomming.