Sauvignon Blanc

Filter op wijnkenmerken

Waarschuwing

Niet gevonden. Je zoekopdracht levert geen resultaat op.

Inurrieta Orchidea | Spaanse witte wijn

Een lichte, gele kleur met groene nuances. In de neus heel fris, met citrus en wat bloemige tonen. In de smaak ook fris, met weer veel citrus en tropisch fruit. De afdronk is mooi zacht. De wijn krijgt een ‘sur-lie’ rijping van 4 maanden, voor een iets romiger karakter en meer complexiteit.
€8,95

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc-druif

De Sauvignon Blanc druif is de tegenhanger van de Chardonnay druif. De kleur is gelig, met af en toe een groene blos. De geur is uitbundig en fris. In de omschrijvingen komen we de kenmerken buxus, vers gemaaid gras en kattenpis regelmatig voor. We komen de Sauvignon druif over de hele wereld tegen. Met name heeft Nieuw Zeeland een zeer geschikt klimaat voor deze druif. Het gebied Marlborough brengt prachtige Sauvignons voort.

De druif komt voor orgine uit het Bordeaux gebied en natuurlijk de Loire-vallei. Naast de productie van strakdroge wijnen wordt de druif ook gebruikt voor zoete witte wijnen zoals Monbazillac, Barsac en Sauternes. Strakdroge wijnen worden gemaakt in de gebieden Sancerre, Pouilly Fumee. De druif brengt aromatische wijnen voort die soms een tropisch karakter krijgen, zoals bijvoorbeeld uit Noord-Italië, Chili, Californië, Zuid Afrika en Marlborough. Uit Californië kan een hele rijke rijpe wijn komen met de naam Fumé. In algemene zin kan je zeggen dat de wijnen van de Sauvignon Blanc druif stevige zuren bevat.

We kennen ook nog een zusje van de Sauvignon Blanc, de Sauvignon Gris, die we tegenkomen in de Bordeaux en Languedoc. De Sauvignon Gris kan de wijn een aangename kruidigheid meegeven. Het aandeel Sauvignon Gris zal zelden boven de 10% uitkomen in de blend.

Sauvignon Blanc geografisch

De Sauvignon Blanc druif staat aangeplant in het Loire dal, de Bordeaux-streek, Languedoc, Noord-Spanje, Noord-Italië, Oostenrijk, Roemenië, Nieuw Zeeland, Australië, Zuid Afrika, Chili, Argentinië en California.

Sauvignon Blanc en klimaat

De beste resultaten worden behaald in de koelere wijngebieden. In warme streken wordt de wijn wordt té mollig. Het frisse karakter moet bewaard blijven, dat betekent: koelere klimaat-zones of op grotere hoogte verbouwen, waar het koeler is.

Karakter

Zoals eerder gezegd heeft de druif een fris karakter, veel geur, een strak mondgevoel en vaak een minerale afdronk, die zeer complex kan zijn. De wijnen kunnen een ‘groenige’ gloed hebben. Bij de Sauvignon komen we vaak uit bij elegante wijnen met veel finesse. Er zijn wel heftige en krachtige Sauvignon wijnen te vinden, maar die vallen minder goed in de smaak. Meestal is het rijpen op houten vaten geen goed idee bij deze druif, uitzonderingen natuurlijk daargelaten. In de meeste gevallen is de Sauvignon druif gebruikt voor een mono cépage, maar in combinatie met de Sémillion kan er een verrassende wijn ontstaan. Ook wordt de druif gebruikt in combinaties met andere druiven om die wijn frisheid te geven.

Rijping

Normaliter wordt de Sauvignon jong gedronken. De frisheid van de druif komt dan het best tot zijn recht. Echter, een hoge kwaliteit Sauvignon kan met gemak jaren ouderen. Een hoge kwaliteit Pouilly Fumee kan gerust 10 jaar oud gedronken worden. In onder andere de Bordeaux, gebruikt men wel houtrijping voor de Sauvignon druif met prachtige resultaten zoals Chateau Carbonnieux of Domaine de Chevalier.

In het geval dat de druif in de Sauternes/Barsac verbouwd wordt en de schil aangetast wordt door de Pouriture Noble kan het geconcentreerde sap gebruikt worden voor de goddelijke mooie zoete wijn.

In de warmste gebieden zoals Californië, Zuid Afrika en Australië krijgen de wijnen een onaangename geur. Door deze wijnen een flinke houtrijping mee te geven, veranderd de geur en neemt de vanilletoon de hoofdrol in de geur over.

Alcohol

De wijnen van de Sauvignon-druif brengen wijnen voort met een alcoholgehalte tussen de 11 en 14.5%.

De vele gezichten van Sauvignon Blanc

Ook de Sauvignon Blanc heeft meerdere gezichten. Van strak droog naar weelderig zoet. Makkelijk drinkbare borrel-wijnen maar ook uiterst complexe wijnen. Sauvignons van wijngaarden waar een super laag rendement wordt behaald zijn zo mineraal dat ze peperig in de mond aanvoelen.

Streekbenamingen voor Sauvignon Blanc

De Sauvignon Blanc kan je ook tegen komen met streekgebonden namen zoals: Blanc Fumee, Fumé, Sovinjon, Surin, Fie, Beyaz Sauvignon, Feigentraube, Savignon en Sobinion.