Pinot Noir

Filter op wijnkenmerken

Waarschuwing

Niet gevonden. Je zoekopdracht levert geen resultaat op.

Pinot Noir

Pinot Noir-druif

Zegt men Pinot Noir, dan zegt men Bourgogne. De mooiste Pinot Noir-wijnen komen uit de Bourgogne streek. De zonnige dagen en de koele nachten zorgen ervoor, dat de druif optimaal kan groeien. De druif heeft een dunne schil, dat maakt hem wel gevoelig voor ziektes. Vanwege de dunne schil geeft de wijn ook licht gekleurde wijnen. De dunne schil heeft natuurlijk ook invloed op de smaak. Pinot Noir-wijnen moeten het hebben van de elegantie, zachte smaken. Een mooie Pinor Noir heeft altijd behoorlijk veel zuren en ook behoorlijk tannine.

Voor een wijnboer is het een lastige druif om te verbouwen. De meest prestigieuze Pinot Noir-wijnen komen uit de Côtes de Nuits, waar de Grand Cru-wijngaarden liggen. Kleine wijngaarden met een unieke bodemsamenstelling en ligging. Door de lage rendementen, kleine productie en enorme vraag zijn de prijzen torenhoog. Wereldwijd zijn beleggers geïnteresseerd in de grote namen zoals Romanee Conti.

De Pinot Noir is de druif die in noordelijke gebieden fantastische resultaten oplevert. Ook in Duitsland waar de druif Spätburgunder heet, vindt men wijnen van ongekende klasse.

Pinot Noir geografisch

Inmiddels is de Pinot Noir een mondiale druif geworden. We vinden de druif in de Languedoc, Italië, Zwitserland, Oostenrijk, Roemenië, Kroatië, Zuid Afrika, Nieuw Zeeland, Australië, Chili en de Noord-Amerikaanse staten: Californië, Washington en Oregon. We vinden de Pinot Noir ook in het noordelijke Champagne gebied, waar de druif van enorm belang is!

Pinot Noir en klimaat

De Pinot Noir heeft absoluut behoefte aan koele nachten voor het vormen van mooie zuren. De kenmerkende aroma’s worden gevormd bij langzame rijping. Een Pinot Noir uit een warme streek kan een compleet andere wijn leveren, vaak donkerder van kleur, vol met aroma’s, dikker en ronder met volle smaken, die naar menig oordeel minder interessant zijn.

Karakter

Het karakter van de Pinot Noir is duidelijk weer te geven. Je herkent de lichte kleur al snel, ruikt de geur van zacht rood donker fruit, vaak in combinatie met houtrijping. De smaak zal veelal fris zijn, waar subtiele fruittonen de boventoon voeren. De afdronk kan zeer intens zijn, waarbij het hoge smaakgehalte, de zuren en de tannine de wijn ruggengraat en structuur geven. Een goed gemaakte Pinot Noir kan zeer goed ouderen. Zeker bij de hoge kwaliteit Pinot Noirs is dit een must.

Rijping

We kennen lichtfruitige Pinot Noir wijnen, zonder houtopvoeding, die zeker gekoeld heerlijk drinkbaar zijn. Maar de druif kan een juiste houtrijping zeer goed hebben. Het gebruik van nieuwe houten vaten heeft veel invloed. In de moderne kelders zien we ook jaarlijks een groot gedeelte nieuwe vaten in gebruik. Maar ook de vaten van 2-3 jaar en ouder dragen bij aan de uiteindelijke kwaliteit van de wijn.

Alcohol

De wijnen van de Pinot Noir-druif brengen wijnen voort met een alcoholgehalte tussen 12,5% en 14%, maar ook bij deze druif zien we uitschieters.

De vele gezichten van Pinot Noir

Naast de bekende rode wijnen kennen we de witte variant. Deze Blanc de Noir, met name gebruikt in de mousserende wijnen (Chamapgne, Franciacorte en de mooiste Cava’s), maar ook als stille wijn die men vindt in Baden, Zwitserland. Ook de rosé wijn van de Pinot Noir druif kan fantastisch zijn.

Streekbenamingen voor Pinor Noir

De Pinot Noir kan je ook tegen komen met streekgebonden namen zoals: Pinot Nero, Pineau, Noirien, Savagnin Noir, Blauwer Klevner, Pinot Nero, Blauburgunder, Rouci en Burgundac Crni.