Pinot Grigio

Filter op wijnkenmerken

Min: EUR10
Max: EUR12

Waarschuwing

Niet gevonden. Je zoekopdracht levert geen resultaat op.

Forchir Pinot Grigio "Lamis" | Italiaanse witte wijn

Kwaliteits Pinot Grigio met een lichte strokleur. De geur van de wijn is licht en aangenaam. Droog naar smaak, vol en harmonieus met een duidelijk amandel achtergrond.
€10,90

Pinot Grigio KRET | Italiaanse witte wijn

Koperkleurig van kleur. In de neus veel florale tonen met wat mineralen. In de smaak veel mineraliteit en wat tropisch fruit. Door de licht aanwezige tannines een glas dat fris is, maar wel wat meer structuur heeft. In de afdronk mooi fris met een klein bittertje.
€12,15

Pinot Grigio

Pinot Grigio-druif

De Pinot Gris of Pinot Grigio komt oorspronkelijk uit de Bourgogne en is een mutant van de Pinot Noir. Vanuit de Bourgogne naar de Alsace en van daar verder Europa in. De schil van de druif is licht rood en geeft de wijnen een zweempje kleur tot zelfs rose kleurig (Romato, Blush). Omdat de trossen erg compact zijn krijgt schimmel snel vat op de druif; de trossen zijn dan ‘grijs’ van de schimmel, vandaar Pinot Gris.

Pinot Grigio geografisch

Hoewel oorspronkelijk afkomstig uit de Bourgogne, treft men de druif tegenwoordig door bijna geheel Europa aan. We zien de druif goed gedijen in warme en drogere gebieden. Denk aan Noord-Italië en Hongarije. Er zijn een goede resultaten behaald in Nieuw Zeeland, Australië en het Noord-Amerikaanse Californië. Maar, de hoogste kwaliteiten komen uit de Franse Elzas, Duitsland en natuurlijk Italië. In Duitsland kennen we de benaming Grauburgunder. Terwijl we in Zwitserland de benaming Valais tegenkomen.

Pinot Grigio en klimaat

Zoals geschreven, is de Pinot Grigio-druif gevoelig voor schimmel en dat is lastig voor de wijnboer. De druif behoort tot de aromatische rassen met veel geur en smaak. Vroeg oogsten geeft frisse, smaakvolle wijnen en laat oogsten geeft zeer rijke en volle smaakrijke wijnen. We komen de wijn tegen in zoete vorm, bijna stroperig, zoals de ‘Tokaij’ uit Hongarije en ‘Vendange Tardive’ uit de Alsace. In Nederland komen we de frisse variant het meest tegen, meestal uit het Italiaanse Veneto, Friuli en Alto Adige.

Karakter

Naast het zweempje kleur dat de meeste Pinot Grigio wijnen hebben, is de aromatische geur en de zachte kruidigheid een belangrijke herkenning van deze wijn. De druif heeft een grote schare liefhebbers, met name voor de frisse elegante variant.

Rijping

Heel af en toe zien we de Pinot Gris met houtrijping. Men gebruikt dan vooral gebruikte vaten om niet te veel hout invloed te krijgen. Een Pinot Gris met laag rendement kan enorm goed ouderen een leeftijd van 20 tot 30 jaar is dan goed haalbaar.

Alcohol

Het alcohol percentage zien we van 12,0% bij de frisse variant, tot bijna 15,0% bij de laat geoogste varianten.

Streekbenamingen voor Pinot Grigio

De Pinot Grigio kan je ook tegen komen met streekgebonden namen zoals: Pineau Gris, Grauer Klevner, Rulander, Grauer Riesling, Auvergne Gris, Auxerat, Grauer Tokayer, Rulendac, Pinot Burot, Beurot, Klebroth, Stahler, Tokay Gris Rollander, Drusent, Roter Klevner, Friset, Petit Gris, Valais, Tromenteau Gris.