Cabernet Sauvignon

Filter op wijnkenmerken

Waarschuwing

Niet gevonden. Je zoekopdracht levert geen resultaat op.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon-druif

De Cabernet Sauvignon druif staat van orgine aangepland in de Bordeaux streek. Met name aan de linkeroever waar de grote Bordeaux-wijnen uit onder andere de Medoc bevatten veelal een hoog gehalte Cabernet Sauvignon. In de Bordeaux streek vind je heel vaak een combinatie met andere blauwe druiven zoals Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot en soms Carmenere.

Cabernet Sauvignon geografisch

De Cabernet Sauvignon heeft zijn weg gevonden naar vele wijngebieden over de wereld. Het Noord-Amerikaanse Californië heeft een zeer goede reputatie opgebouwd met wijnen gemaakt van de Cabernet Sauvignon-druif. Goede resultaten zijn ook te vinden in Zuid Afrika, Chili, Argentinië, Australië en Nieuw Zeeland.

Sporadisch vinden we de druif in Duitsland en Oostenrijk. Apart vermelden wij de toepassing in Italië, waar de druif in Toscane niet is toegestaan voor de Chianti en Brunello; maar wel prachtige wijn gemaakt wordt, de zogenaamde Super Toscane. Tot slot is Bulgarije een van de grootste producenten van de Cabernet Sauvignon wijnen.

Cabernet Sauvignon en klimaat

De Cabernet Sauvignon kan goed tegen de warmte en vindt enige verkoeling van zeewind of bergwind erg prettig. De druif heeft een behoorlijk dikke schil en staat daarom bekend vanwege de diepe kleur die de wijn kan hebben. Verder bevat de schil aardig wat tannine, die bijdraagt in de bewaarpotentie van de wijn. De druif doet het goed op kiezelgronden, waar hij moet werken om te ontwikkelen. Staat de Cabernet Sauvignon op rijke grond, dan kan de groei uitbundig worden, maar de kwaliteit neemt dan snel af. Omdat de druif niet erg gevoelig is voor ziektes zien we de druif vaak in vochtigere gebieden staan. De druif loopt vrij laat uit en is daarom betrekkelijk veilig voor vorstschade.

Karakter

Een wijn van de Cabernet Sauvignon druif herken je aan de geur van zwarte bessen en het typische toontje paprika. De wijnen hebben veel kleur en een hoog tannine gehalte. Bij traditionele vinificatie ontstaan er stroeve wijnen die in de loop der jaren zachter worden en evolueren. Tegenwoordig worden de wijn modern gemaakt, dus meer op fruit en doordrinkbaarheid. Speciaal zijn de rode wijnen uit het Loire dal, stug en stroef in de jeugd maar zeer smakelijk als ze ge-ouderd zijn.

Rijping

Cabernet Sauvignon wint aan kwaliteit als hij opgevoed wordt op hout; de vanille tonen doen de wijn goed. Traditioneel zien we een assemblage met Merlot die de wijn soepeler kan maken.

Alcohol

Afhankelijk van het gebied waar de druif staat, kan het alcohol percentage oplopen tot bijna 15,0%, wat echter zeker niet altijd even prettig is!

De gezichten van Cabernet Sauvignon

De Cabernet Sauvignon levert voornamelijk rode wijnen, maar er zijn ook smakelijke rosé wijnen van deze druif.

Streekbenamingen voor Cabernet Sauvignon

De Cabernet Sauvignon kan je ook tegen komen met streekgebonden namen zoals: Petit Cabernet, Vidure, Bouchet, Bouche, Petit Bouchet en Sauvignon Rouge.