Arneis

Filter op wijnkenmerken

Waarschuwing

Niet gevonden. Je zoekopdracht levert geen resultaat op.

Arneis druiven

Arneis geografisch

De Arneis druif is afkomstig uit een van de mooiste wijngebieden van de wereld: Piëmonte in Italië. Gelegen in het noordwesten van Italië. Deze streek, gelegen tegen de Franse grens, wordt ook wel Piedmonte genoemd ( voet van de Bergen). Op de juiste plek heb je hier een uiterst fraai zicht over de Alpen met de witte toppen van de bekende bergen.

Piëmonte is een uiterst lieflijk gebied. De vele dalletjes, heuvels en bergjes zijn betoverend. De vele micro klimaatjes dragen bij aan de enorme verscheidenheid aan wijnen. De beroemdste wijnen zijn natuurlijk de Barolo en Barbaresco. Het gebied van de Nebbiolo druif. Nebbio betekent mist, dus de druif die in de late herfst, wanneer de mist in de dalen blijft hangen, nog aan de wijnstokken hangt.

De Arneis ook wel Nebbiolo Bianco genoemd is een druif die we nergens anders in de wereld tegen komen. De Arneis druif staat bekend als lastig voor de wijnboer. Het is een klein druifje aan vrij compacte trossen. De druif is aangeplant in de omgeving van de stad Alba. De gebiedjes Langhe en Roero zijn de belangrijkste productie gebieden. De Arneis van de zanderige wijngaarden vertonen de meeste finesse.

Arneis en klimaat

De koelte uit de bergen draagt bij aan de frisheid van het sap van de Arneis. De hoge dagtemperaturen en de koele nachten zorgen voor de juiste rijpheid van de druifjes. Door de ligging van het gebied valt hier regelmatig een behoorlijke bui regen. De Arneis kan niet goed tegen droogte, ze heeft echt water nodig om sappige wijnen te produceren.

Karakter

Arneis geeft heerlijke sappige wijnen met wit fruittonen in geur en smaak. Een uitdagend bittertje in de smaak is de charme van deze wijn. We moeten denken aan groene appel, onrijpe peer en amandel en in rijke jaren een hint van meloen. De Arneis wijnen zijn charmant, fris een zeer goed doordrinkbaar. Drink de Arneis jong. In de literatuur spreekt men wel eens over een smaakbeleving die tussen de Sauvignon Blanc en Viognier in ligt.

Rijping

Er zijn een paar wijnhuizen die de wijn met hout opvoeden, maar de houtlagering heeft geen toegevoegde waarde.

Alcohol

De wijnen van de Arneis-druif brengen wijnen voort met een alcoholgehalte van rond de 13%.

Streekbenamingen voor Arneis

De Arneis kan je ook tegen komen met streekgebonden namen zoals: Bianchetta, Bianchetta di Alba en Nebbiolo Bianco.