Merlot

Filter op wijnkenmerken

Waarschuwing

Niet gevonden. Je zoekopdracht levert geen resultaat op.

Merlot

Merlot druif

De Merlot druif is een blauwe druif (in Frankrijk noemt men dat een zwarte druif). Deze druif staat aan de basis van de vele wijnen. Het is een druif die in bijna alle wijnbouwlanden is aangeplant. De oorsprong ligt waarschijnlijk in het Bordeaux gebied waar hij zijn naam heeft gekregen. Er wordt gezegd, dat het de merels waren die, omdat zij de druiven erg lekker vonden en massaal uit de wijngaarden snoepten, de druif naar is vernoemd.

Na de massale druivensterfte in Frankrijk, veroorzaakt door de Phylloxera (druifluis) zijn de boeren op zoek gegaan naar nieuwe wijngronden, eerst over de Pyreneen naar Spanje, voornamelijk Rioja. Toen ook daar de druifluis toe had geslagen zijn de wijnboeren verder getrokken op zoek naar ziektevrije percelen. Uiteindelijk kwamen zij terecht in Zuid Afrika, Chili, Califonië en Australië waar zij de merlotdruif verder cultiveerden. De merlot druif vinden we dus in vele wijngebieden terug.

In de Bordeaux staat de druif in de belangrijkste wijngaarden aangeplant. Zowel op de linker- als de rechteroever van de Garonne. Op de linkeroever worden de wijnen samengesteld uit diverse cepages (soorten). Meestal voert de Cabernet Sauvignon de hoofdrol en vervult de Merlot een bijrol. Op de rechteroever is het juist de Merlot druif die de hoofdrol opeist. Eén van de meest kostbaarste wijnen in de wereld bestaat uit 100% merlot druiven: de Chateau Petrus.

Verder komen we de Merlot duif tegen in vele eenvoudige wijnen. In Zuid-Frankrijk en Noord-Italië wordt de druif veel gebruikt voor makkelijke soepele wijnen voor dagelijks gebruik. Afhankelijk van de bodem klimaat en rendement (hoeveel kilo druiven men oogst per hectare) produceert men wijn van uiteenlopende kwaliteit.

Merlot geografisch

Van noord naar zuid, van oost naar west komen we de merlot druif overal tegen. In Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland, Oostenrijk, Kroatië, Roemenië, Israël, Libanon, Zuid Afrika, Australië, Nieuw Zeeland, Chili, Mexico, Argentinië, Brazilië, Noord Amerika en California.

Merlot en klimaat

De merlot druif voelt zich thuis in veel wijngebieden, van de Noordelijke Loire-vallei naar de warme Languedoc en nog zuidelijker. Ook in de warme gebieden zoals Californië en Australië zie je de Merlot.

Karakter

De Merlot druif kan men goed combineren met opvoeding op eiken houten vaten waardoor het karakter ronder, zachter en romiger wordt. De merlot druif zie je vaak in combinatie met de Cabernet Sauvignon, die veel krachtiger en ruwer is en meestal ook tannine rijker.

Rijping

De druif is vroeg rijpend en wordt meestal als eerste blauwe druivensoort geoogst. De merlot druif heeft een dunne schil en geeft dus een lichte kleur in de uiteindelijke wijn. Ook bevat de schil niet veel tannine. Het karakter van de wijnen is vaak zacht, soepel en vriendelijk. De zuren in de druif zijn beperkt aanwezig. Helaas komen we veel dunne, zurige wijn tegen die op de markt gezet wordt, gemaakt van druiven die met enorme rendementen worden geproduceerd, vol van sap en weinig smaak. Hoe lager het rendement, hoe hoger de smaak en kwaliteit. Bij hoge rendementen schroomt men niet om de persen tot de laatste druppel hun werk te laten doen, helaas.

Alcohol

Ook voor de merlot druif geldt, hoe warmer het gebied, des te meer suiker in de druif en na de vergisting een hoger alcoholgehalte. We kennen wijnen van 12% maar ook van 15.5%.

De vele gezichten van Merlot

Men maakt naast rode wijn, ook rose en witte wijn van merlot druiven (Blanc des Noir). Dit onder andere in het zuiden van Oostenrijk en in Noord-Italië. Heel af en toe zie je ook een dessertwijn met de Merlot druif als basis. Smaken zoals zwarte bessen, kersen, bramen, vanille, chocolade en pruimen kan je allemaal tegenkomen.

Streekbenamingen voor Merlot

De merlot kan je ook tegenkomen met de onder andere namen: Maillot, Merakan, Melot, Merbau en Matelot.