Ethos
Friulli ligt helemaal Noord Oost in Italië. Aan de voet van de Dolomiten liggen prachtige wijngaarden. Aan de westoever van de Tagliamento rivier ligt het Grave district. De alluviale bodem bevat veel kalk en kiezels waardoor de wijn een heerlijk mineraal karakter krijgen. Het klimaat is hier optimaal voor druivenrassen die goed gedijen in koelere klimaten, maar ook tegen warmte kunnen. De grote dag-nacht verschillen in temperatuur zorgen ervoor dat de druiven meer aroma’s ontwikkelen in een langer rijpings seizoen.
Forchir is een familie bedrijf die de laatste jaren fors heeft geïnvesteerd in de wijnmakerij. Een ultra moderne kelder die volledig zelfvoorzienend is. Het moderne gebouw straalt alure uit. De familie wijngaarden worden ecologisch beheerd. Door de zorgvuldigheid en hygiëne is men in staat om pure zuivere wijnen te produceren waarbij tijdens het proces geen sulfiet word toegevoegd, alleen bij het bottelen gebruikt men minimaal een beetje sulfiet.
Het paradepaardje inmiddels van het bedrijf zijn de speciaal aangelegde wijngaarden die de naam Viti in Natura dragen. Hier wordt nog een stukje meer samen met de natuur gewerkt om de biodiversiteit hoog te houden, en op die manier een goed werkend eco-systeem in de wijngaard te creëren. Het lastige hierbij blijft wel dat je met relatief koele wijngebieden altijd grote risico’s houd ten opzichte van schimmels, bacterie infecties, ongedierte en dergelijke. Dit laatste lossen ze op door hun eco-systeem in balans te houden, zo weten ze door het aanplanten van bijvoorbeeld rozenstruiken eerder wanneer de schimmeldruk hoog is in hun wijngaard, maar trekken ze ook lieveheersbeestjes aan die op hun beurt weer ongewenste luizen op eten. Daarbij helpt de keuze voor PIWI druiven dat ze volledig natuurlijk kunnen werken.
Èthos is de witte wijn uit de serie Viti in Natura, hierin werd gezocht naar de beste manier om natuurlijke wijnen te produceren die wel schoon en zuiver van smaak blijven. Dit is gelukt door middel van het gebruik van PIWI druivenrassen. Dit zijn druivenrassen die door het Oostenrijkse onderzoeksinstituut PIWI zijn ontwikkeld om resistent te zijn tegen bijvoorbeeld droogte, schimmels, bacteriën, overdadig veel vocht en kou. Hierdoor hoeven ze bijna niet meer in te grijpen in de wijngaard en kunnen ze dus een natuurlijke wijn maken.
Deze wijn is gemaakt uit een blend van 5 verschillende druivenrassen die zijn voortgekomen uit het kruizen van verschillende soorten Friulano en Sauvignon Blanc. Dit geeft de wijn een zeer zuiver karakter van smaak, het verfrissende van de Sauvignon Blanc, het kruidig notige van de Friulano, toetsen van perzik, citroenschil, gras, berglucht en iets mineraaligs maken dit een bijzonder lekkere en gastronomische wijn.