Viognier

Filter op wijnkenmerken

Waarschuwing

Niet gevonden. Je zoekopdracht levert geen resultaat op.

Viognier

Viognier-druif

De Viognier druif heeft een bewogen verleden. Van origine stond de druif alleen in de Noord-Rhône aangeplant. Twee kleine Appellations vormden het leeuwendeel van de aangeplante wijngaarden. De AOC’s Chateau Grillet en Condrieu verplichtten de wijnmakers om de Viognier te gebruiken. Daarnaast werd de druif gebruikt in de samenstelling van de rode wijnen van de Côtes Rotie en Chateauneuf du Papes. De uitgesproken en krachtige wijnen uit de Noord-Rhône werden toegankelijker gemaakt toe toevoeging van de milde en zachte smaken van de Viognier.

In de jaren 70 van de twintigste eeuw werden er Viognier-stokken gerooid vanwege de toenemende impopulariteit.

Pas aan het einde van de 90’er jaren en begin van de 21’e eeuw herontdekte men de Viognier als smakelijke, vriendelijke druif. Met name in de Languedoc was de introductie succesvol. De druif brengt aromatische wijnen voort. Mits goed gevinifieerd, vinden we sappige, soepele wijnen met een typerend aroma, milde zuren en veel tropisch fruit elementen. De wijnen van de Viognier-druif kan men goed combineren met de Aziatische keuken.

Viognier geografisch

De druif vind zijn oorsprong in het Rhône-dal en vinden we verder in de Languedoc. De verspreiding van de druif is tegenwoordig mondiaal. We vinden de druif in Zuid Afrika, Australië, Nieuw Zeeland, Californië, Chili en Argentinië en in beperkte mate in Italië en Spanje. In veel gevallen gebruikt men de wijn als toevoeging bij rode wijnen, met de bedoeling de wijn toegankelijker te maken en in blends met Chardonnay.

Viognier en klimaat

De Viognier is populair in warme streken; de druif kan goed gedijen bij hoge temperaturen. We zien de beste resultaten in de verbouw van deze druif, daar, waar enige koelte door de wijngaard stroomt, denk aan de Mistralwind in het Rhône-dal, en de wijngaarden inde hoger gelegen wijngebieden.

Karakter

De druif geeft wijnen met veel aroma’s, tropisch fruit en zachte kruidigheid. De druif rijpt langzaam en is gevoelig voor meeldauw. Oogst men de druif te laat, dan krijgt men uiterst geparfumeerde wijnen, die snel tegenstaan. Ook voor de viognier geldt, dat in de koelere gebieden de betere wijn wordt geproduceerd. In algemene zin wordt deze wijn het best gewaardeerd in zijn jeugd, alleen de wijnen van de hoogste kwaliteit kunnen ouderen.

Rijping

Een juist gevinifeerde Viognier wijn kan goed opgevoed worden op eikenhouten vaten. De wijn krijgt dan een zeer vriendelijk karakter en de uitbundige geur verdwijnt enigszins.

Alcohol

De wijnen van de Viognier-druif brengen wijnen voort met een alcoholgehalte van ongeveer 13%, met uitschieters naar 15%.

Streekbenamingen voor Viognier

De Viogniner kan je ook tegen komen met streekgebonden namen zoals: Petit Viognier, Viogne, Vionjer en Galopine.