Maak kennis met de Maturana Tinta, een oud ras dat we ook wel bij andere Wijnhuizen tegen komen, maar dan als 2e of 3e druif na de Tempranillo. De druif heeft een zeer fruitig karakter met zachte kruidige indrukken, een genot om te drinken. Een fijne tannine structuur en een plezierige afdronk. De Maturana Tinta komt in de prijswinnende 2019 jaargang.
In Piemonte, in het noorden van Italië, wordt in Cisterna d'Asti een verrukkelijke wijn gemaakt. Deze Barbera d'Asti, vol en intens van smaak en geur, waarbij fruit en vanille duidelijk waarneembaar zijn. Dat deze wijn populair is en gewaardeerd wordt, blijkt wel uit de wijnliefhebbers score van 4,1 uit 5 bij Vivino
De Brigaldara Amarone della Valpolicella Cavolo is granaat-rood van kleur met in de neus rijp jammig donkerrood fruit, amarena kers en vanille. Daarnaast geuren van gedroogde druiven, diverse kruiden waaronder laurier en tertiaire aroma’s zoals ceder en vijgen door de rijping op hout en in de fles. Zeer complexe wijn met een prachtige balans tussen zuren, rijpe tonen, alcohol en tannine-structuur.
Mooie dieprode kleur met een vleugje paars. In eerste instantie ruik je vooral wat spicy kruiden (nootmuskaat, laurier ) en vers donker fruit, maar na een beetje lucht smelten deze mooi samen tot een aangenaam subtiele zwoelheid. De sappige volheid die je bij een dergelijke geur verwacht, is in de aanzet zeker aanwezig, maar al snel breken daar verrassend goede zuren doorheen die de wijn een prettige lichtvoetigheid geven. In de afdronk laten pittige tannines nog even hun tanden zien. Heerlijk bij langzaam gegaard lamsvlees
€12,75
Druivensoorten rode wijn
Zonder druif geen wijn ...
Zonder druif geen wijn. Dat klopt helemaal. Maar er zijn zo enorm veel druivensoorten...
Elke wijn heeft een unieke eigen smaak. De smaak wordt bepaald door de vinificatie (het wijnmaken). De ligging en de bodemsoort zijn van groot belang. Elk druivenras heeft een eigen smaakprofiel.
Het verschil qua smaak tussen een witte en een rode wijn wordt veroorzaakt door tannine. Tannine zit in de pitjes en de schil van de druif.
Blauwe druif, rode wijn
Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De kleur wordt bepaald door de schil, een dikkere schil geeft meer kleur elementen, de lengte van gistingsproces is niet bepalend voor de kleur. Een dunne schil geeft minder kleur. De inweking van de schillen is bepalend. Rode wijnen zijn vaak robuuster van smaak.
Er zijn ook veel heerlijke 'blends', wijnen, waarbij combinaties van verschillende druivensoorten worden samengevoegd. Een aardig voorbeeld hiervan, is bijvoorbeeld de Victoria - Capo di Grande, waarvan de samenstelling 90% Corvina en 10% Merlot is.