De Brunello di Montalcino van wijnhuis Castelli Martinozzi is een absolute topwijn! Met een granaatachtige kleur, een zweempje oranje in de randen. De geur is prachtig en stijlvol frisse fruitindrukken gevarieerd met zachte vanille en op de achtergrond wat muskus en tussen door de typische Toscaanse kruidigheid van onder andere rozemarijn. De smaak is complex, stevig en uitdagend. De afdronk is spannend en divers. Deze Brunello voldoet uitstekend aan onze verwachtingen een beetje ongepolijst en dat hoort zo. De enorme afdronk zet je aan tot lekker genieten. Een wijn die om een goede maaltijd vraagt zoals rood vlees met een randje vet, uien knoflook olijven, gebraad truffel, kortom een Toscaanse maaltijd!
De kleur van deze wijn is robijnrood. De geur van rijpheid, warmte en kersen komen gelijk naar voren. Ook in de smaak zijn die fruitige kersen goed waar te nemen. De afdronk is vrij lang met zachte zuren en soepele tannines.
€8,95
Druivensoorten rode wijn
Zonder druif geen wijn ...
Zonder druif geen wijn. Dat klopt helemaal. Maar er zijn zo enorm veel druivensoorten...
Elke wijn heeft een unieke eigen smaak. De smaak wordt bepaald door de vinificatie (het wijnmaken). De ligging en de bodemsoort zijn van groot belang. Elk druivenras heeft een eigen smaakprofiel.
Het verschil qua smaak tussen een witte en een rode wijn wordt veroorzaakt door tannine. Tannine zit in de pitjes en de schil van de druif.
Blauwe druif, rode wijn
Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De kleur wordt bepaald door de schil, een dikkere schil geeft meer kleur elementen, de lengte van gistingsproces is niet bepalend voor de kleur. Een dunne schil geeft minder kleur. De inweking van de schillen is bepalend. Rode wijnen zijn vaak robuuster van smaak.
Er zijn ook veel heerlijke 'blends', wijnen, waarbij combinaties van verschillende druivensoorten worden samengevoegd. Een aardig voorbeeld hiervan, is bijvoorbeeld de Victoria - Capo di Grande, waarvan de samenstelling 90% Corvina en 10% Merlot is.