Contra Soarda Vespaiolo | Italiaanse witte wijn

Contra Soarda Vespaiolo | Italiaanse witte wijn

De weinig bekende Vespaiolo-druif, vernoemd naar haar wespachtige vorm, levert fantastische wijnen. De Vespaiolo druif komt uit Bassano del Grappa, een klein wijngebied ten noord-oosten van Verona. De Vespaiolo kan wedijveren met de 'grote namen'. Heerlijk fruitig, fris, met aangename zuren wordt deze wijn door een grote schare liefhebbers omarmt. Ook door ons!
Wijnhuis: Contra Soarda
Wijncode: VIN1323
€13,95

Vespaiolo, ultiem genieten

De Vespaiolo-druif dankt zijn naam aan de vorm van de druif. De druif heeft de vorm van een wesp, in het Italiaans 'vespa' genaamd. Zover bekent, staat de druif uitsluitend aangeplant in Veneto en dan in het oostelijke gedeelte, rond het stadje Bassano del Grappa. Er zijn nog 18 wijnboeren die het druifje in de wijngaard hebben staan en dan in kleine hoeveelheden. De meeste aanplant is bestemd voor de productie van eenvoudige wijn voor alledag.

Mirco Gottardi van Contra Soarda

Er is echter één wijnboer die de Vespaiolo een nieuwe status heeft geven, Mirco Gottardi van het wijnhuis Contra Soarda. In de wijngaard die hij begin jaren '00 heeft aangekocht stonden een aantal rijen Vespaiolo druiven. Het druifje intrigeerde hem en hij is er mee aan de slag gegaan.

In eerste instantie maakte hij een witte wijn bestaande uit Vespaiolo en Garganeca, zoals de oude traditie voorschreef. Bij het vinifieren van de Vespaiolo ontdekte hij zeer prettige frisse aroma's. De mogelijkheid om in RVS tanks te vergisten zorgde ervoor dat de wijn heerlijk fris bleef door de temperatuur laag te houden.

Het resultaat was een aangename frisse wijn met heerlijke fruitaroma’s die doen denken aan wit fruit en bloesems. In de geur herken je ook vuursteen en iets aangenaams rokerigs. De afdronk is heerlijk fris sappig en na een slok wil je graag een volgende, erg aangenaam in de mond. De aangename zuren vormen de balans in de verrukkelijke wijn.

Inmiddels weten de wijnen wereldwijd hun weg naar het glas te vinden.

Ideaal uitstapje

Naast de wijnmakerij heeft de familie een restaurant in de wijngaard gerecreëerd, waar je uitstekend kan genieten van de wijnen en de typische streekgerechten. Een waar genoegen om daar te vertoeven!

Wijn specificaties
WijnsoortWitte wijn
Vintage2019
LandItalië
WijnstreekVeneto
DruivenrasVespaiolo
InhoudFles (0,75L)
Alcoholpercentage13,5%